Nieuws

Laatste gedicht Nyk de Vries als Dichter fan Fryslân

13/10/2021

Vandaag verscheen alweer het laatste gedicht van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân. Deze keer een gedicht speciaal in het teken van Roze Zaterdag.

Bekendmaking nieuwe Dichter fan Fryslân

11/10/2021

Op vrijdag middag 12 november om 16:00 uur wordt tijdens Explore the North de nieuwe Dichter van Fryslân bekendgemaakt in de Westerkerk in Leeuwarden.

Gysbert Japicxpriis 2021 voor Eeltsje Hettinga

30/09/2021

De Gysbert Japicxpriis wordt dit jaar toegekend aan dichter Eeltsje Hettinga voor de gedichten die hij schreef als ‘Dichter fan Fryslân’.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Geluk’

20/09/2021

Op Omrop Fryslân TV gaat zondag de zesde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Fluitend door Friesland het het Cohda Kwartet en de Dichter fan Fryslân

09/08/2021

De Elfstedentocht is al door velen afgelegd: schaatsend, fietsend en soms zwemmend, maar nog niemand deed het fluitend. En laat dat nou precies zijn wat het Cohda Kwartet en de Dichter fan Fryslân gaan doen! In het weekend van 28 en 29 augustus trekken Nyk de Vries en de vier blokfluitisten van het Cohda Kwartet […]

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Hoeveel woorden’

12/07/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de vijfde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. Deze vijfde poëziefilm is een verfilming van het gedicht ‘Lente’. In het project met filmmaker Herman Zeilstra zullen zeven gedichten van de Dichter van Fryslân worden verfilmd. Gedurende dit jaar zullen er meerdere […]

Adviescommissie Dichter van Fryslân bekend

08/07/2021

Gedeputeerde Staten hebben een adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. Daarin zitten Cilla Geurtsen, Annemarie Lindeboom en Tsead Bruinja.

Poëzievideo ‘Hoeveel woorden’ Dichter van Fryslân in première

07/07/2021

Zondag 11 juli gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV. De nieuwste poëzievideo is een muzikale verfilming van het gedicht ‘Lente’.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

09/06/2021

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân op Poetry International Rotterdam

21/05/2021

Speciaal voor Poetry International maakte Nyk de Vries, samen met het Rotterdamse Artvark Saxophone Quartet, de poëtische muziekvoorstelling ‘TAGELYK’.

Online presentatie: ‘It bêste fan Nyk de Vries’

21/05/2021

Vrijdag 28 mei, een dag voor de Nationale Boekenweek, verschijnt er een nieuwe uitgave van Nyk de Vries, een bloemlezing met de mooiste prozagedichten van de Dichter van Fryslân met illustraties van Willie Darktrousers, alias Emiel Joormann.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Spiegel’

26/04/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de vierde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. Deze vierde poëziefilm, een film met Sinan Cihangir, is een verfilming van het gedicht ‘Spiegel’.

Poëzievideo ‘Spiegel’ Dichter van Fryslân in première

20/04/2021

Zondag 25 april februari gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

24/03/2021

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân opent Kletterdei 2021

18/03/2021

Op zaterdag 20 maart is it Kletterdei en zullen de 11Fountains, een kunstproject van Leeuwarden-Fryslân 2028, in de elf Frise steden weer kletteren.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Vuilnisman’

01/03/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de derde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. De derde poëziefilm is gebaseerd op het gedicht ‘Vuilnisman’.

Poëzievideo ‘Asman’ Dichter van Fryslân in première

22/02/2021

Zondag 28 februari gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV. De nieuwste poëzievideo is een muzikale verfilming van het gedicht ‘Asman’ en is tot stand gekomen in samenwerking met Omrin.

Dichter van Fryslân-gedicht ‘Anne en Arie’ in videocompilatie UNESCO Internationale dag van de Moedertaal

10/02/2021

Op zondag 21 februari is het UNESCO Internationale dag van de Moedertaal. Het NPLD (Network to Promote Linguistic Diversity) maakt voor dit jaar een meertalige videocompilatie van gesproken culturele uitingen in kleine talen.

Gedicht van Dichter van Fryslân opgenomen in de bloemlezing ‘Mijn overbuurvrouw is een meeuw’

10/02/2021

Het gedicht ‘Ferkâlden / Verkouden’ van Nyk de Vries, Dichter van Fryslân, is opgenomen in de bloemlezing ‘Mijn overbuurvrouw is een meeuw’, een bloemlezing uit de inzendingen op coronagedicht.nl.

Dichter van Fryslân geeft startsein ‘Wjerspegelje’: Friese gedichten op spiegels

28/01/2021

Op 28 januari, Nationale Gedichtendag, hebben Merk Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature in Leeuwarden het gezamenlijke project ‘Wjerspegelje’ gelanceerd. In Post-Plaza werd het nieuwste gedicht van Dichter fan Fryslân Nyk de Vries onthuld, dat hiervan deel uitmaakt. ‘Wjerspegelje’ benut het verplichte 20-seconden-handenwasmoment om Friese dichters een nieuw podium te geven. 

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

28/01/2021

Deze keer, op Landelijke Gedichtendag, een gedicht dat tegelijk de start is van het project ‘Wjerspegelje’, waarbij korte gedichten op spiegels in de Leeuwarder horeca geplakt worden.

Dichter van Fryslân op ‘Poetry on Impact’

19/01/2021

Het is kort, het is hevig, en mogelijk niet zonder gevolgen. Tijdens de Poëzieweek zoomt Poetry International elke dag aansluitend op het achtuur-journaal Poetry on Impact, een online flits poëzie over zaken die er zeker ook toe doen.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Wat wordt het morgen?’

21/12/2020

Op Omrop Fryslân TV ging gister de eerste van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Nieuwe poëzievideo Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV

03/12/2020

Op zondag 20 december gaat er weer een nieuwe poëzievideo in première op Omrop Fryslân TV.

Presentatie poëziesteen Dichter van Fryslân

03/12/2020

Op donderdag 9 december wordt aan de Schrans in Leeuwarden een nieuwe poëziesteen gelegd met een gedicht van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Begjin’

09/11/2020

Op Omrop Fryslân TV ging gister de eerste van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Poëziefilm ‘Begin’ van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV

02/11/2020

Zondag 8 november gaat de eerste van een serie korte poëziefilms van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Dichter van Fryslân op het Versopolis X Felix Poetry Festival

21/10/2020

Op zaterdag 24 oktober treedt Nyk de Vries als Dichter van Fryslân op tijdens het Versopolis X Felix Poetry Festival.

Dichter van Fryslân op internationaal poëziefestival Transpoesie in Brussel

01/10/2020

Dichter van Fryslân Nyk de Vries doet dit jaar mee aan de tiende editie van het internationale poëziefestival Transpoesie in Brussel.

Dichter van Fryslân op het DRONGO Talenfestival

28/09/2020

Waarom kunnen literatuur en poëzie zo mooi zijn? De Dichter van Fryslân geeft het antwoord in een literair lesprogramma op het online DRONGO Talenfestival.

Dichter van Fryslân te gast bij WoW-sessie van Dichter bij Leeuwarden

23/09/2020

Op woensdag 7 oktober is Nyk de Vries als Dichter van Fryslân te gast op WoW van Dichter bij Leeuwarden. De avond begint om 19:30. Aanmelden kan via de Facebook-pagina van Dichter bij Leeuwarden.

Schooltour Dichter van Fryslân begint in Wolvega

22/09/2020

Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, is gestart met een tour langs middelbare scholen in Fryslân. Als eerst was vandaag Terra Wolvega aan de beurt. In de loop van het schooljaar volgen er nog zo’n 20 andere lesoptredens op verschillende middelbare scholen rondom in de provincie.

Eerste schooloptredens Dichter van Fryslân zijn geboekt

26/08/2020

De eerste scholen hebben zich aangemeld voor een literair lesprogramma van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân.

Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, op Dichters in de Prinsentuin 2020

01/07/2020

Nyk de Vries is één van de bijna 70 dichters die meedoen aan de alternatieve editie van Dichters in de Prinsentuin. Het festival vindt dit jaar plaats in het weekend van 10 t/m 12 juli.

Dichter van Fryslân ‘on tour’ langs middelbare scholen in Fryslân

15/06/2020

Waarom kan literatuur en poëzie zo mooi zijn? De Dichter fan Fryslân, Nyk de Vries, geeft het antwoord in zijn literaire lesprogramma dat hij speciaal voor middelbare scholen in Fryslân maakte.

Dichter van Fryslân jurylid ultrakorte verhalenwerdstrijd Ensafh

28/05/2020

Nyk de Vries, maakt als Dichter van Fryslân, deel uit van de jury van de ultrakorte verhalenwedstrijd van literair tijdschrift Ensafh.

Dichter van Fryslân schrijft prozagedichten voor tentoonstelling Fries Museum

05/05/2020

De Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, schreef drie prozagedichten voor de tentoonstelling ‘Oog in oog met de oorlog’ van het Fries Museum.

Dichter van Fryslân live op PodiumTV

29/04/2020

Donderdag 14 mei is Nyk de Vries samen met Piter Wilkens te gast in ‘Cultuur aan huis’ van PodiumTV.

Dichter van Fryslân in ‘Fryslân fan Boppen’

24/04/2020

Vrijdag 24 april was het gedicht ‘Anne en Arie’ van Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, te zien in ‘Fryslân fan Boppen’.

Gedicht Dichter van Fryslân te lezen vanuit de lucht

21/04/2020

Nyk de Vries schreef als Dichter van Fryslân voor het project ‘Fryslân fan Boppen’ een gedicht dat over de stranden van de vier Friese Waddeneilanden uitgeschreven zal worden.

Dichter van Fryslân opent nieuw online cultuurpodium

21/03/2020

Het is Wereld Poëziedag en vandaag om 15:00 uur opent de Dichter van Fryslân het nieuwe online cultuurpodium van Leeuwarden-Fryslân 2028.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

20/03/2020

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân in nieuw live stream boekenprogramma

02/03/2020

Op de eerste dag van de Boekenweek, komende zaterdag 7 maart om 15:00 uur, begint de eerste aflevering van Bomen over Boeken vanuit de Boshalte in Amstelveen.

De Dichter van Fryslân schrijft het Groot Fries Dictee

03/02/2020

Na het succes van het Groot Fries Dictee van 2018 met meer dan 600 deelnemers, wordt er dit jaar op 21 april weer een ‘gewoon’ Groot Fries Dictee georganiseerd in de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Het dictee wordt deze keer geschreven door de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Nationale Gedichtendag

30/01/2020

Vandaag gaat de poëzieweek van start met de Nationale Gedichtendag. Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân, schreef speciaal voor deze dag het gedicht ‘Ongewis’.

Dichter van Fryslân-krant in een oplage fan 77.000

22/11/2019

Met een oplage van 77.000 exemplaren sluit Eeltsje Hettinga zijn dichterschap als Dichter van Fryslân ad en brengt hij de poëzie met een grote selectie van zijn Dichter van Fryslân-gedichten huis aan huis.

Nyk de Vries is de nieuwe Dichter fan Fryslân

21/11/2019

Nyk de Vries is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Nyk de Vries volgt Eeltsje Hettinga op, die vandaag afscheid nam van zijn functie als eerste Dichter fan Fryslân.

Adviesrapport adviescommissie Dichter fan Fryslân 2019-2021

21/11/2019

De adviescommissie beveelt Nyk de Vries aan als opvolger van de Dichter van Fryslân over het tijdsbestek november 2019 tot en met november 2021. Lees het adviesrapport van de adviescommissie Dichter van Fryslân 2019 – 2021.

Uitnodiging benoeming nieuwe Dichter van Fryslân

16/11/2019

Uitnodiging! Op donderdag 21 november om 15:30 uur bent u van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de feestelijke installatie van de nieuwe Dichter fan Fryslân. De officiële benoeming door gedeputeerde Sietske Poepjes zal plaatsvinden in de ‘Stadskas’ op het Oldehoofsterkerkhof, tijdens het Explore the North Festival in Leeuwarden.

Het echec van de Piter Jelles-prijs 2019

05/11/2019

De biografie Triomfen en tragedies van een uitmiddelpuntig man. Joost Halbertsma 1789-1869 van cultuurhistoricus en letterkundige Alpita de Jong kreeg het afgelopen jaar lovende recensies: een vijf sterrenrecensie in NRC-Handelsblad, lof en hulde in Trouw en op Biografieportaal. Soortgelijke lofprijzingen bij literatuurrecensent Jelle van der Meulen. Toch kreeg de biografie dit jaar geen nominatie voor […]

Twee jaar na de moord op Daphne Caruana Galizia – Fryslân en Malta

17/10/2019

Gisteren was het twee jaar geleden dat de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia werd vermoord, vlakbij Valletta op Malta, de stad die in 2018, samen met Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was.neel

Presentatie tweetalige uitgave gedicht ‘Nachtspraak’ en onthulling poëziesteen

16/09/2019

Op 26 september om 11.30 uur wordt op het plein voor de Blokhuispoort de poëziesteen met zijn gedicht ‘Net te beteljen’ over vrijwilligers onthuld: dat is een initiatief van het Prins Bernhard Fonds. Daarna om 12.15 uur zal uitgeverij Perio de door Richard Bos typografisch mooi verzorgde uitgave van het gedicht Nachtspraak presenteren.

Nieuw gedicht Dichter fan Fryslân

17/08/2019

Begin augustus stapte Amerika uit het INF-raketverdrag met Rusland. Daarmee lijkt de deur open gezet voor een nieuwe wapenwedloop. Niet alleen de grote wereldmachten spelen met vuur, dat doen ook de kleinere landen zoals Noord-Korea dat kernwapens tot haar beschikking heeft. Deze week mislukte bij de Witte Zee in Rusland een experiment met een nucleaire […]

Botsende tijden, verstoorde harmonie – Astrid Nobel in melklokaal

08/05/2019

In de sculpturen, installaties, tekeningen, foto’s en readymades van Astrid Nobel (1983) spelen tijd, natuur en geschiedenis een essentiële rol. Een belangrijk onderwerp in haar werk is het waddengebied, in het bijzonder Ameland waar ze opgroeide. Het vaak als idyllisch ervaren gebied wordt echter op allerlei manieren bedreigd. Zand, afkomstig van de Noordzeekust, is het […]

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân: ‘It fertrek’

03/05/2019

Halverwege april overleed Hessel Miedema, schrijver, dichter, kunsthistoricus en in het verleden conservator van Keramiekmuseum Princessehof. Miedema is de ‘vader’ van de naoorlogse poëzie in Friesland. Een gedicht als ‘stadich brekke de foarmen út ’e skyl’ (langzaam breken de vormen uit de schil) vormt een hoogtepunt in de Friese literatuur.

Hessel Miedema (1929-2019) – Baanbrekkende Fryske poëzy

26/04/2019

Hy is de fader fan de moderne nei-oarlochske Fryske poëzy, Hessel Miedema. De ferline wike ferstoarne dichter, keunsthistoarikus en âld-konservator fan Keramykmuseum Princessehof skreau ûnder mear ‘de greate wrakseling’ en ‘stadich brekke de foarmen út ’e skyl’, baanbrekkende poëzy, hichtepunten binnen de Fryske literatuer. In skôging by wize fan in memoriam.

28 mei: Optreden ‘Panorama Nederland’, Kanselarij Leeuwarden

11/04/2019

Dinsdag 28 mei treedt de Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga, op bij de opening van ‘Panorama Nederland’ in de Kanselerij in Leeuwarden.

14 april: Eeltsje Hettinga opent tentoonstelling galery melklokaal

11/04/2019

Opening solotentoonstelling ‘The ground from under my feet’ van Astrid Nobel (1983) in galerie melklokaal in Heerenveen door Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga.

Opnames BNN-VARA documentaire voordracht gedicht ‘Schip vogel land’

09/04/2019

Woensdag 10 april worden er opnames gemaakt van de voordracht van het gedicht ‘Schip vogel land’ (‘Skip fûgel lân’) voor een BNN-VARA documentaire.

Marko van der Wal winnaar vertaalwedstrijd Dichter van Fryslân

30/03/2019

Uit bijna 70 inzendingen koos de jury de vertaling van Marko van der Wal als beste Nederlandstalige vertaling van het gedicht ‘De redens fan it wurd’, geschreven door de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga.

Vertaalwedstrijd Dichter van Fryslân

30/03/2019

Uit bijna 70 inzendingen koos de jury de vertaling van Marko van der Wal als beste Nederlandstalige vertaling van het gedicht ‘De redens fan it wurd’, geschreven door de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga.

Bydrage LC-rubryk ‘Moanne fan it Fryske boek’: De Fryske poëzy libbet noch …

30/03/2019

Hjoed yn de LC-rubryk ‘Moanne fan it Fryske boek’ in skriuwen oer de Fryske poëzy en in tal belangrike dichters. Ek al tsjinje har nije talinten oan, it tal sels is te lyts. De basis is te smel. “De Fryske literatuer stiet oer alle boegen ûnder druk. Ek al tsjinje har nije talinten oan, it […]

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân: ‘Woede’

21/03/2019

Het gedicht ‘Woede’, vandaag o.a. ook te lezen in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en bij Omrop Fryslân, is geschreven naar aanleiding van de aanslag bij Utrecht en de uitslag van de verkiezingen, een zwarte dag waarop gister de lente op World Poetry Day mee begon.

Ryzji yn it Frysk – Presintaasje 24 maaie – galery melklokaal

19/03/2019

Ein maaie ferskynt ‘Ryzji yn it Frysk’, in mei de hân ynbûne, twatalige [Nederlânsk-Frysk] bibliofile útjefte, mei gedichten fan de Russyske dichter Boris Ryzji (1974-2001), oerset troch Eeltsje Hettinga en Elske Schotanus.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân: ‘Schip vogel land’

19/03/2019

Boven de Waddeneilanden loopt een van de drukste scheepvaartroutes van Europa. De kans op ongelukkken is aanzienlijk. Begin januari ging het mis, het Panamese vrachtschip MSC Zoë verloor 345 containers met gevaarlijke stoffen en plastic rotzooi. Een ecologische ramp.

Opiniebijdrage Dichter van Fryslân: Klimaatferoaring is gjin fiksje. Oantekeningen by ‘It sonken Waad’

12/03/2019

(11-02) Lees ‘This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate’ van publiciste en activiste Naomi Klein of neem gewoon een rapport als ‘De toekomst van de Waddenzee. Een stijgende zeespiegel over een dalende bodem’ en je weet voorgoed dat klimaatverandering geen fictie is. In aanloop naar de grote klimaatmars van 10 maart in Amsterdam het gedicht […]

Opiniebijdrage Dichter van Fryslân: Leeuwarden Unesco City of Literature – Op weg naar 2028

04/03/2019

Leeuwarden stelt zich kandidaat voor de titel Unesco City of Literature. De Friese literatuur zou er enorm van kunnen profiteren. De vraag is of diezelfde literatuur voldoende basis en infrastructuur heeft voor het binnenhalen van zo’n prestigieuze titel. Op weg naar 2018, maar zonder hervorming van ‘het veld’ gaat het niet.

Opiniebijdrage Dichter van Fryslân: De Afûk c.s. laten het afweten bij het Friese Boekenbal en de maand van het Friese boek.

01/03/2019

Behalve de schrijver van het Friese Boekenweekgeschenk – het cadeauboek – komt aan het Friese Boekenbal van morgen, twee maart, geen enkele Friestalige prozaschrijver te pas. De avond wordt opgevuld met verhalen van een tatoeëerder en muziek van een r & r-band.

Opinybydrage Dichter fan Fryslân: Tiid foar in eroatysk wurdboek

28/02/2019

Der moast in nij wurd foar fagina komme. Bergen synonimen skoden de lêste wiken by de redaksje fan it debatprogramma Iepen-Up troch de bus. Dat gong fan skelpke, paradyske oant en mei it überfriesische wurd pompebledsje. By de fierhinne defeministyske wedstriid kaam it wurd flomke lang om let as bêste út de bus.

Yn memoriam Jelle Kaspersma (1948-2019) – Syn dichtsjen in bûtfiskjen

19/02/2019

Fan ’t wykein is hinnegien de dichter Jelle Kaspersma (1948), by libben fisker, ûnderwizer, skilder, tekener en kenner fan de Yndiaanske literatuer. Fjildman as er wie, besocht er de lêste jierren omtrint alle dagen in foech tritich, fjirtich kilometer te fytsen, in manier ek om syn longkrupsje de baas te bliuwen. Tegearre mei Hette Tsjêbbinga, ps. […]

Opiniebijdrage Dichter van Fryslân: Aanslag op de Gaasterlandse kust

05/02/2019

Volgende week beslist de raad van de gemeente De Fryske Marren over de plannen om een grote zandwinningsfabriek in het IJsselmeer te bouwen. Wordt dit de zoveelste aanslag op een even uniek als klassiek Fries landschap?

Nationale Gedichtendag

31/01/2019

Vandaag start de poëzieweek met de Nationale Gedichtendag. Eeltsje Hettinga, Dichter fan Fryslân, schreef het gedicht ‘Winter’.

Opiniebijdrage: Dichter fan Fryslân: Democratie onder vuur – Malta opnieuw op de vingers getikt

19/12/2018

Ze waren dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden-Fryslân en Malta-Valletta. Toch werd er eind november in het afsluitende programma van LF2018 met geen woord gerept van de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia. Ze bleef ongenoemd.

Opiniebijdrage Dichter fan Fryslân LC 23 november 2018

23/11/2018

‘Overal in Europa blaft tegenwoordig het nationalisme. Met het oog op de gepolariseerde verhoudingen is het tijd om met elkaar in gesprek te gaan.’ Lees de opiniebijdrage van Eeltsje Hettinga als Dichter van Fryslân. Eerder in de Leeuwarder Courant van vrijdag 23 november 2018 gepubliceerd in het Fries.

Opiniebijdrage Dichter fan Fryslân LC 20 oktober 2018

20/10/2018

De Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga, vestigt de aandacht op een Fries-Surinaamse link in het Surinaamse volkslied. Lees hier de opiniebijdrage van de Dichter van Fryslân in de Leeuwarder Courant van 20 oktober 2018.

‘Skjin Laai / Tabula rasa, leechte yn wurd en byld’

04/10/2018

De presentatie van de catalogus ‘Skjin Laai / Tabula rasa’ wordt ingeleid door een panel met Eeltsje Hettinga als Dichter van Fryslân, Libbe de Vries, wethouder cultuur van de gemeente Opsterland en Oeds Westerhof, directeur netwerk en legacy LF2018.

Dichter van Fryslân naar Brussel

02/09/2018

De Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga, sluit op de tweede Fryslândag in Brussel het formele gedeelte af met een meertalige voordracht.

Dichter van Fryslân op UIT-Festsival Leeuwarden

01/09/2018

Ieder uur presenteren cultureel tijdschrift de Moanne en recreatieschap Marrekrite 4 dichters met Friese, Nederlandse en Vlaamse poëzie. De Marboei-dichters Saskia Stehouwer, Maarten Inghels, Syds Wiersma en de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga presenteren een literair programma vol prachtige Marboei-poëzie uit Nederland en Vlaanderen.

Gedicht Dichter van Friesland in Taal fan it hert

25/07/2018

Speciaal voor deze app schreef de Dichter van Friesland, Eeltsje Hettinga, het gedicht ‘It klappen fan de dyk’ dat in een Duitse, Engelse, Nederlandse vertaling in de app en in de brochure terug te vinden is.

Dichter van Fryslân naar Dichters in de Prinsentuin

13/07/2018

De Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga, staat moergen tussen 13:00 – 17:00 uur, samen met tientallen andere dichters, op het ‘Theeveld’ van de Groninger Prinsentuin tijdens de 21e editie van Dichters in de Prinsentuin.

Nationalisme en Friese literatuur 2003-2018

14/06/2018

(14-06-18) Rechts-nationalistische oprispingen binnen de Friese Beweging zijn geen incidenten, ze vormen een patroon. De morele steun die er wordt betuigd aan de demonstranten die vorig jaar bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum de A7 blokkeerden – de groep moet zich morgen verantwoorden voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Leeuwarden – komt […]

Dichter van Fryslân op het Oranjewoud Festival

28/05/2018

Lân fan taal / De Taalkaravaan presenteert: ‘It Font / Het Font’. Een multimediaal poëzieproject van schrijver-dichter en Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga, en videokunstenaar Lotte Middendorp.

Presentatie poëziemachine Dichter fan Fryslân

03/02/2018

Op zaterdag 3 februari vond in Tresoar de feestelijke start plaats van de vier poëziemachines van de dichters Grytsje Schaaf, Sytse Jansma, Elmar Kuiper en de Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga. De dichters werkten voor dit bijzondere Lân fan Taal-project samen met de kunstenaars Kaneli en Smit, Machteld van Buren en Hans Wijnbergen. Met de […]

De Dichter van Fryslân opent OBE

02/02/2018

Op vrijdag 2 februari verzorgde de Dichter van Fryslân de poëtische opening van het Lân fan Taal-gebouw OBE op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Dichter van Fryslân op Explore the North

25/11/2017

Een dag na de officiele benoeming tot Dichter van Fryslân stond Eeltsje Hettinga als eerste Dichter van Fryslian op het festival Explore the North in Leeuwarden.

Poëzie wordt gevierd met Dichter fan Fryslân

24/11/2017

Vandaag was de feestelijke benoeming van Eeltsje Hettinga als de eerste Dichter fan Fryslân in de Herman Gorterkerk te Balk. Gedeputeerde Sietske Poepjes is verheugd met de eerste Dichter fan Fryslân: “Ik bin bliid dat in renomearre dichter as Eeltsje Hettinga him mei sa folle enerzjy en wille ynsette wol foar dit eare-amt. Mei in soad nocht sjoch ik út nei al it moais dat Eeltsje Hettinga ús bringe sil.”

Juryrapport

24/11/2017

Wanneer noemen we een tekst literair? Wanneer betitelen we een schrijver als dichter? Vinden we het van belang dat er dichters zijn die ons onze taal verrijkt teruggeven of spiegelen? Doet het ertoe dat er kunstenaars zijn die de woorden weten te vinden om ons onze dagelijkse gang van zaken opnieuw te laten zien of beleven?

In het maken ben ik mijn woorden

24/11/2017

Het is de poëzie die naar buiten toe wil, een madam die gezien en gehoord wil worden. Zij flaneert, fluit en spreekt, draait haar kleine revoluties af, geeft geluid en een stem aan oorlog, geweld en dood en zit diep op en onder mijn en jouw huid. Zij is ongenadig, maar wel ongenadig mooi.

Eeltsje Hettinga is de eerste Dichter fan Fryslân

15/11/2017

Eeltsje Hettinga is verkozen tot de allereerste Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Hij won de verkiezing met het gedicht ‘Under de steden’. Gedeputeerde Sietske Poepjes benoemt de Dichter fan Fryslân op 24 november 2017 in de Herman Gorterkerk te Balk.

Groot aantal aanmeldingen Dichter van Fryslân

15/09/2017

Maar liefst 36 dichters hebben gesolliciteerd naar de functie van Dichter van Fryslân.

Eerste aanmeldingen voor ‘Dichter van Fryslân’ zijn binnen

28/07/2017

Een dikke week na de opening van de inschrijvingsperiode, zijn de eerste sollicitaties voor ‘Dichter van Fryslân’ al binnen.

Fryslân zoekt een Dichter van Fryslân

18/07/2017

Fryslân zoekt een Dichter van Fryslân. De dichter wordt gevraagd om in dichtvorm te reageren op wat er vandaag de dag in Fryslân speelt. Waar worden we stil van?