Portret van Gysbert Japicxprijswinnaar Eeltsje Hettinga onthuld

19/10/2022

Op verzoek van Tresoar heeft Elske Schotanus een portret gemaakt van Eeltsje Hettinga. Hettinga (1955) kreeg vorig jaar de Gysbert Japicxpriis voor poëzie. De Provincie Fryslân kende Eeltsje Hettinga de hoogste literaire onderscheiding toe voor de bijna dertig gedichten die hij van 2017 tot 2019 schreef als Dichter fan Fryslân. De speciale Dichter fan Fryslân-krant bij de twee Friese dagbladen bracht zijn werk in 2019 nogmaals bij een breed publiek onder de aandacht.

Het portret (olieverf op linnen van 59,5 x 59,5 cm.) is vandaag door Eeltsje Hettinga en de directeur van Tresoar, Arjen Dijkstra onthuld en is te bewonderen in de Gysbert Japicxseal van Tresoar. In deze zaal hangen ook de andere portretten van de Gysbert Japicxprijswinnaars.

De kunstenaar, Elske Schotanus (1957), is niet alleen schilder, maar ook schrijver. In haar werk van de laatste tijd legt ze zich vaker toe op een combinatie van schrijvend en beeldend werk. Haar laatste werk is de graphic novel ‘Kyra’ (2022).

Dichtersbarren Dichter van Fryslân

20/09/2023

Op donderdag 5 oktober organiseert de Dichter van Fryslân, Sigrid Kingma, vanaf 16.00 uur een dichtersfeest in verschillende vormen en combinaties. ’s Avonds, vanaf 19.00 uur opent het Dicherscafé in De Gouden Leeuw in Tresoar. De toegang voor alle onderdelen is gratis en iedereen is van harte welkom.

Eerste exemplaren poëzieposters Dichter van Fryslân voor Beyers Naudé

15/09/2023

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden had vandaag de eer om de eerste exemplaren van de poëzieposters van de Dichter van Fryslân in ontvangst te nemen. Bij de officiële aanbieding waren ook de winnaars van de poëzieposter-wedstrijd aanwezig.