Portret van Gysbert Japicxprijswinnaar Eeltsje Hettinga onthuld

19/10/2022

Op verzoek van Tresoar heeft Elske Schotanus een portret gemaakt van Eeltsje Hettinga. Hettinga (1955) kreeg vorig jaar de Gysbert Japicxpriis voor poëzie. De Provincie Fryslân kende Eeltsje Hettinga de hoogste literaire onderscheiding toe voor de bijna dertig gedichten die hij van 2017 tot 2019 schreef als Dichter fan Fryslân. De speciale Dichter fan Fryslân-krant bij de twee Friese dagbladen bracht zijn werk in 2019 nogmaals bij een breed publiek onder de aandacht.

Het portret (olieverf op linnen van 59,5 x 59,5 cm.) is vandaag door Eeltsje Hettinga en de directeur van Tresoar, Arjen Dijkstra onthuld en is te bewonderen in de Gysbert Japicxseal van Tresoar. In deze zaal hangen ook de andere portretten van de Gysbert Japicxprijswinnaars.

De kunstenaar, Elske Schotanus (1957), is niet alleen schilder, maar ook schrijver. In haar werk van de laatste tijd legt ze zich vaker toe op een combinatie van schrijvend en beeldend werk. Haar laatste werk is de graphic novel ‘Kyra’ (2022).

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

04/04/2024

‘Minder wifi, meer poëzie’ is het nieuwste gedicht van Arjan Hut als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Arjan Hut nieuwe Dichter fan Fryslân: Minder wifi, mear poetry!

16/11/2023

Arjan Hut (Drachten, 1976) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Eke Folkerts officieel benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Arjan Hut is de vierde Dichter fan Fryslân en de opvolger van Sigrid Kingma, die vandaag afscheid nam van haar functie als Dichter fan Fryslân.