FryslânDOK: ‘NYK’ – portret van Dichter fan Fryslân 2019-2021 Nyk de Vries

30/08/2022

Nyk de Vries verzint als dichter, schrijver en muzikant steeds nieuwe vormen en werkt daarin graag samen met andere kunstenaars. Hij ging op blokfluit-Elfstedentocht en maakte poëzievideo’s. De FryslânDOK ‘NYK’, gefilmd door Herman Zeilstra, is te zien op 3 september bij NPO2 en op 4 september bij Omrop Fryslân.

Veel van het werk van Nyk de Vries (Noardburgum, 1971) speelt zich af tegen de achtergrond van waar hij opgroeide, de Friese Wouden. Als student stortte hij zich met vuur in de muziek (The Amp en de band van vriend Meindert Talma) en begon hij proza en poëzie te schrijven. Nyk de Vries woont in Amsterdam, zijn werk verschijnt zowel in het Fries als in het Nederlands. Zijn recente roman ‘Renger’ is ook als hoorspel uitgebracht door de VPRO.

Nyk houdt ervan samen te werken met anderen. In 2019 was dat met beeldend kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra in de voorstelling ‘Wâldman’, over de donkere keerzijde van het landschap van zijn jeugd. Als Dichter van Fryslân maakte Nyk samen met filmer Herman Zeilstra acht poëziefilms. Eén daarvan is ‘Asman’ (Vuilnisman), ter ere van 150 jaar stadsreiniging Leeuwarden.

In ‘NYK’ laat regisseur Zeilstra fragmenten van deze poëziefilms zien. Ook reist hij mee met de trein naar Kopenhagen, waar Nyk optreedt met de Deense dichter Carsten René Nielsen. Nyk gaat op ‘blokfluit-Elfstedentocht’ met het Cohda-kwartet, wat uitmondt in een fluwelen combinatie van houten instrumenten en poëzie. De film ‘NYK’ toont Nyk de Vries als een veelzijdig artiest, die met muziek en taal, en als de innemende persoonlijkheid die hij nu eenmaal is, het verhaal van zijn dichtersleven vertelt.

FryslânDOK: ‘NYK’ – portret van dichter Nyk de Vries: zaterdag 3 september NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 4 september om 13.30 uur) Zondag 4 september Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur).

Dichtersbarren Dichter van Fryslân

20/09/2023

Op donderdag 5 oktober organiseert de Dichter van Fryslân, Sigrid Kingma, vanaf 16.00 uur een dichtersfeest in verschillende vormen en combinaties. ’s Avonds, vanaf 19.00 uur opent het Dicherscafé in De Gouden Leeuw in Tresoar. De toegang voor alle onderdelen is gratis en iedereen is van harte welkom.

Eerste exemplaren poëzieposters Dichter van Fryslân voor Beyers Naudé

15/09/2023

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden had vandaag de eer om de eerste exemplaren van de poëzieposters van de Dichter van Fryslân in ontvangst te nemen. Bij de officiële aanbieding waren ook de winnaars van de poëzieposter-wedstrijd aanwezig.