Adviescommissie Dichter fan Fryslân bekend

31/07/2023

Wie wordt de nieuwe Dichter fan Fryslân? In november van dit jaar wordt bekend wie in de voetsporen treedt van de huidige Dichter fan Fryslân, Sigrid Kingma. Gedeputeerde Staten hebben de adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. De commissie bestaat dit jaar uit Sigrid Kingma, Ammerins Moss – de Boer en Céline Wierda.

De organisatie rond de Dichter fan Fryslân ligt in handen van Boeken fan Fryslân. Wie zich straks Dichter Fan Fryslân mag noemen, wordt op 16 november bekend gemaakt.

Eens per twee jaar wordt een nieuwe Dichter Fan Fryslân gekozen. Die titel gaat naar een dichter wiens werk hoog scoort op kwaliteit, eigenzinnigheid en meertaligheid. Affiniteit met kunst, originaliteit en presentatie worden ook beoordeeld door de commissie. Met de benoeming van de Dichter Fan Fryslân wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie in het Fries of een Friese streektaal.

De Dichter fan Fryslân is ambassadeur van de Friese poëzie en schrijft per jaar zes tot tien Friestalige gedichten bij een zelfgekozen gelegenheid of actuele gebeurtenis.

– Sigrid Kingma is de huidige Dichter fan Fryslân en studeerde Nederlands en Fries aan de rijksuniversiteit in Groningen. Ze staat bekend als podiumdichter en debuteerde in 2016 met de tweetalige dichtbundel ‘Reade triedleas / Red wireless’.

– Ammerins Moss – de Boer heeft Engels en literatuur gestudeerd in Groningen, Dublin en Belfast en is al meer dan 20 jaar werkzaam als juridisch vertaler. Sinds 5 jaar zet ze zich in voor de Friese taal en is bestuurslid van It Skriuwersbûn. Vorig jaar is haar Friese vertaling uitgekomen van een boek van misdaadschrijver Brian McGilloway.

– Céline Wierda is maker en cultureel ondernemer. Recente werken zijn NEPEN (2021) & BLOOTLEGGEN (2022). Ze richtte in 2018 kunstenfestival De Broeikas op. Op dit moment richt ze zich voor Explore the North op het podiumkunstenprogramma en coördinatie van het festival. Daarnaast coördineert ze het ontwikkelingstraject #NieuweStukken.

Dichtersbarren Dichter van Fryslân

20/09/2023

Op donderdag 5 oktober organiseert de Dichter van Fryslân, Sigrid Kingma, vanaf 16.00 uur een dichtersfeest in verschillende vormen en combinaties. ’s Avonds, vanaf 19.00 uur opent het Dicherscafé in De Gouden Leeuw in Tresoar. De toegang voor alle onderdelen is gratis en iedereen is van harte welkom.

Eerste exemplaren poëzieposters Dichter van Fryslân voor Beyers Naudé

15/09/2023

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden had vandaag de eer om de eerste exemplaren van de poëzieposters van de Dichter van Fryslân in ontvangst te nemen. Bij de officiële aanbieding waren ook de winnaars van de poëzieposter-wedstrijd aanwezig.