Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Dichter van Fryslân

Arjan Hut 04/04/2024

Minder wifi, meer poëzie!

(Een gedicht in boektitels)

God, als U er bent –
Laat alle bloesems in lachen uitbarsten –
Ik leef nog

Ik reis alleen –
Manisch depressief
Onaantastbaar

Woorden zonder haven
Slapen in een vreemde taal

Zeg me wie ik ben –
De man die altijd lopen moet
(Salút au monde!)
Het kind dat over ’t water blaast
(Een middag wit als melk)
De ene reiger die opvliegt
(Waarom is de hemel zwart?)

Ik wil leven
Op golvende grond
Op de vlerken van mijn gedachten

Ik reis alleen –
’s Nachts verdwijnt de wereld
Woord voor woord voor woord

Ik leef nog –
De kip die over de soep vloog
In de keuken van de duivel

 

 

Vertaling: Jantsje Post

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Arjan Hut

Arjan Hut (Drachten, 1976) groeide op in Surhuisterveen en publiceerde in 2004 zijn eerste dichtbundel ‘Nachtswimmers’. Hij was eerder stadsdichter van Leeuwarden en werd in 2019 voor twee jaar benoemd tot Wâlddichter van de gemeente Achtkarspelen. Hut is redacteur van ‘de Moanne’, geeft poëzieles aan de Skriuwersfakskoalle en de Schrijversvakschool en maakt samen met Gabriëlle Terpstra de podcast ‘Net Ferkeard’. Hij zou graag precies weten wat er met JFK gebeurd is, houdt van boeken, films, samba jazz en hardrock. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en een kat. Zijn meest recente, zesde dichtbundel, verscheen in 2023 onder de titel ‘Ien tel de ierde stil’.