Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Dichter van Fryslân

Sigrid Kingma 20/07/2022

De waarheid

Stiekem willen ze duiken in struiken
achter wilgenroos in de elzen kruipen
schuilen voor stralen en spoelende nachtdieven
teennagels slijten aan ruwe wortels
van het bladerdak tot over hun oren.

In het donker wil het kalf de wimpers
in moeders schoot drukken zo
sloom naar de melkmaan likken
de tong strekken en proeven
van de koude nacht als boomrijp ijs.

Een stier wil zijn winden
niet op de windvlaag laten vliegen
geen weke kak als salmiak
op het land flatsen maar
verstopplek vinden voor zoekende vliegen.

Zwart-witdenkers dromen licht
van eenvoud en geluk
van vroeger alles beter
en houden van bijen
maar soms dromen koeien ook
van struikduiken bijvoorbeeld.

 

 

Vertaling Tsjerk Veenstra

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Sigrid Kingma

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze staat bekend als podiumdichter en draagt voor bij verschillende gelegenheden in en buiten Fryslân en is bij verschillende tijdschriften betrokken geweest als dichter, recensent en columnist.

In 2016 debuteerde ze met de tweetalige dichtbundel ‘Reade triedleas/Red wireless’. Sinds die tijd heeft ze deelgenomen aan een aantal internationale meertalige projecten. “Ik wil me niet toeleggen op één soort publiek, éen stijl of maar één kunstvorm. Ik wil mezelf steeds opnieuw uitvinden.”