Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Dichter van Fryslân

Sigrid Kingma 27/01/2023

Oude vrienden

Aan mijn gelezen boeken zeer gehecht
– Zoveel heb ik nu ook weer niet van die pillen –
Voer ik om een oud verlangen een gevecht
Het zijn al jaren nu dezelfde stillen.

En ja, het vocht trekt er al in
Smet en spoor van vraat erbij
Wat zo op het oog onderhoudsvrij
Gebouwd is met spel en goede zin.

Je kunt hoofdstuk een wel overslaan
De eersten maken toch je taal
Een jeugdband en gedeeld ideaal.

Mijn open boek en kort verhaal
Ik moet wat meer voor jullie gaan
Misschien weer eens met je aan de bar staan.
 

 

Vertaling: Tsjerk Veenstra

 

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Sigrid Kingma

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze staat bekend als podiumdichter en draagt voor bij verschillende gelegenheden in en buiten Fryslân en is bij verschillende tijdschriften betrokken geweest als dichter, recensent en columnist.

In 2016 debuteerde ze met de tweetalige dichtbundel ‘Reade triedleas/Red wireless’. Sinds die tijd heeft ze deelgenomen aan een aantal internationale meertalige projecten. “Ik wil me niet toeleggen op één soort publiek, éen stijl of maar één kunstvorm. Ik wil mezelf steeds opnieuw uitvinden.”