Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Eeltsje Hettinga

Zwijg jij, zwijg

Zwijg jij, zwijg, Ai Weiwei, zwijg! Zeg, wie gaf jou het recht
ons als overheid de blote kont van de kunst te tonen?
Wie gaf jou de vrijheid om met harpij, sloerie en snol
een middelvinger op te steken naar wie je, met al je potsen,
dwingelandij verwijt? Denk niet, Wei, jouw woord is
Waarheid. Alles wat jij laat zien, is niets anders dan mislukte
decadente smeerlapperij! Luister eens, wij hebben het Goede
met jou voor! Maar wil je niet buigen, ai, wij pakken je op,
breken al je vervloekte botten. Of solliciteer je naar een baan
als schoonmaker van schijthokken in de kampen op de kale
vlakten van Mongolië? Nee? Zwijg dan, zwijg, Ai Weiwei, zwijg!
Jij hebt niet het recht te zeggen wat je denkt, schrijft en droomt.

 

Vertaling: Elske Schotanus

Ai weiwei is in het Westen de meest bekende Chinese kunstenaar. De Chinese overheid moet niets van hem hebben vanwege zijn kritiek op het regiem. Ai heeft om die reden huisarrest opgelegd gekregen, werd meerdere keren gevangen gezet, terwijl het hem werd verboden om te reizen. Tegenwoordig leeft hij in Berlijn, binnenkort verhuist hij naar Engeland. Voor Ai, die zich o.a. bijzonder betrokken met de problematiek van de vluchteling beziggehouden heet – hij is zelf een vluchteling – is kunst in al zijn vormen politiek.

 

 

‘Marble arm’ – tentoonstelling Fuck Off 2, Ai Weiwei

 

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Eeltsje Hettinga

Eeltsje Hettinga is verkozen tot de allereerste Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Gedeputeerde Sietske Poepjes benoemt de Dichter fan Fryslân op 24 november 2017 uit in de Herman Gorterkerk te Balk.

Als Dichter fan Fryslân treedt Hettinga de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, liefst geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. De Dichter fan Fryslân krijgt hiervoor een vaste vergoeding van € 2.500,- per jaar en € 250,- voor elk gedicht.