Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Dichter van Fryslân

Sigrid Kingma 15/09/2023

Fietsen in de regen

Op een zomerse zondag komt in de regen
Newton in een fietswedstrijd Einstein tegen

Newton rijdt met zijn voorbladovaal
met een kettingweerstand minimaal
die theorie is verre van dwaas
en op de helling in een waas
vliegt hij omhoog in een vlaag
want hij weet: massa is traag

Einstein is niet zo creatief
de snelste tijd is relatief
Newton zoekt graag het middelpunt
zijn parapluterm zorgt voor een stunt
maar zelfs met die rikrakfiets in de baan
is Einstein nog niet zomaar te verslaan

Heeft hij er dan een motortje op?
Nee, geen kracht kan tegen logica op
al draag je een aerodynamisch tenue
fietsen gaat niet met een paraplu

 

 

Vertaling: Tsjerk Veenstra

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Sigrid Kingma

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze staat bekend als podiumdichter en draagt voor bij verschillende gelegenheden in en buiten Fryslân en is bij verschillende tijdschriften betrokken geweest als dichter, recensent en columnist.

In 2016 debuteerde ze met de tweetalige dichtbundel ‘Reade triedleas/Red wireless’. Sinds die tijd heeft ze deelgenomen aan een aantal internationale meertalige projecten. “Ik wil me niet toeleggen op één soort publiek, éen stijl of maar één kunstvorm. Ik wil mezelf steeds opnieuw uitvinden.”