Dichter fan Fryslân

Poet of Fryslân

Dichter van Fryslân

Sigrid Kingma 03/05/2023

Splijting

Nee, wij zijn niet boos lieverd
wij zijn het eens
over die gekke Duitsers
ruilen schone stroom voor
vuile problemen
in jouw toekomst

Wij zijn niet bang lieverd
niet als het water komt
in jouw toekomst
dan kun jij al lang zwemmen
eerst nog lekker in bad

Nu zijn we moe lieverd
moe van het denken
over jouw toekomst
al die meren
al die bomen
al die dammen
die er moeten komen
de energie die ons dat kost

Maar lekker slapen schat
morgen weer een mooie dag.

 

 

Vertaling: Tsjerk Veenstra

Dichter van Fryslân

De Dichter van Fryslân schrijft zes tot tien gedichten per jaar en weet het grote publiek te vinden en te binden met zijn of haar poëzie. Bij grote voorkeur in het Fries of in een Friese streektaal.

De Dichter van Fryslân treedt op als poëtisch ambassadeur en draagt op een moderne en uitnodigende wijze zorg voor de poëtische presentatie van Fryslân. Binnen en buiten de provincie. Bij voorkeur geïnspireerd op actuele gebeurtenissen of opvallende en bijzondere momenten die plaatsvinden in onze provincie of daartoe in relatie staan. De Dichter van Fryslân weet op een eigentijdse en toegankelijke manier actualiteit en sociaal-maatschappelijke thema’s te vangen in poëzie.

Van de Dichter van Fryslân wordt verwacht dat hij of zij een aantal keer per jaar optreedt bij nader aan te wijzen gelegenheden.

Sigrid Kingma

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) studeerde Nederlands en Fries aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze staat bekend als podiumdichter en draagt voor bij verschillende gelegenheden in en buiten Fryslân en is bij verschillende tijdschriften betrokken geweest als dichter, recensent en columnist.

In 2016 debuteerde ze met de tweetalige dichtbundel ‘Reade triedleas/Red wireless’. Sinds die tijd heeft ze deelgenomen aan een aantal internationale meertalige projecten. “Ik wil me niet toeleggen op één soort publiek, éen stijl of maar één kunstvorm. Ik wil mezelf steeds opnieuw uitvinden.”