Nyk de Vries

Dichter van Fryslân 2019 - 2021

Nyk de Vries (Noordburgum, 1971) is dichter schrijver en muzikant. Hij begon als zanger van de band The Amp en legde zich tijdens zijn studie geschiedenis in Groningen toe op het schrijven. In De Blauwe Fedde, een tijdschrift opgericht samen met Meindert Talma, verschenen zijn eerste prozagedichten. Die in 2008 gebundeld werden in de publicatie ‘Motorman’. In diezelfde jaren won hij het Belcampo Stipendium. Zijn tweede bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’ werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs.

Eerder schreef hij de romans ‘Rozijnkonijn’ en ‘Prospero’, in 2015 gevolgd door ‘Renger’, een autobiografisch boek met fantastische elementen, herkenbaar van zijn prozagedichten. ‘Renger’ won de Piter Jelles Priis en werd genomineerd voor de Gysbert Japicx Priis 2019.

Tijdens zijn performances maakt Nyk veelvuldig gebruik van muziek en beeld. Van ‘Renger’ en zijn prozagedichten maakte hij hoorspelbewerkingen voor de VPRO-radio. Voor Omrop Fryslân maakte hij de radiorubriek ‘De Minút fan Nyk’ die werd genomineerd voor de NL-Awards. Na zijn optreden op Poetry International 2010 treedt hij ook regelmatig op in het buitenland, vanaf 2019 als onderdeel van het Europese project Versopolis. Recent werkte hij samen met schilder Tjibbe Hooghiemstra in de voorstelling ‘Wâldman’.

Sinds 2008 woont hij in Amsterdam. Als docent Creative Writing is hij verbonden aan de kunstacademie Artez in Arnhem. Hij schrijft zowel in het Fries als in het Nederlands.

www.nykdev.nl


Foto: Reyer Boxem