Adviescommissie Dichter van Fryslân bekend

08/07/2021

Wie wordt de nieuwe Dichter van Fryslân? November dit jaar wordt bekend wie in de voetsporen van Nyk de Vries treedt, de huidige dichter fan Fryslân. Gedeputeerde Staten hebben een adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. Daarin zitten Cilla Geurtsen, Annemarie Lindeboom en Tsead Bruinja.

Eens in de twee jaar wordt een nieuwe Dichter van Fryslân gekozen. Die titel gaat naar een dichter wiens werken hoog scoren op kwaliteit eigenzinnigheid en meertaligheid. Ook affiniteit met kunst, originaliteit en presentatie tellen mee. Eeltsje Hettinga was de eerste die de titel verdiende, Nyk de Vries de tweede. De Dichter van Fryslân schrijft jaarlijks tenminste zes Friestalige gedichten en treedt zeker twee keer per jaar op als Dichter van Fryslân. In zijn rol is hij ambassadeur van de Friese poëzie.

Cilla Geurtsen is docente Nederlands en recensent voor de Leeuwarder Courant. Ook was ze voorzitter van de Gouden Gurbe jury. Annemarie Lindeboom is zelf dichter en oprichter van het woordkunstenaarsplatform ‘Dichter bij Leeuwarden’. Tsead Bruinja was Dichter des Vaderlands in 2019 en 2020 en schrijft gedichten in zowel het Fries als het Nederlands.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

23/07/2024

De Dichter van Fryslân, Arjan Hut: “Zullen we er maar van uitgaan dat het nog altijd regent als dit gedicht verschijnt? Het weer kan ons naar binnen dwingen. Maar voor één is een venster een privacy-lek, voor de ander een ding om naar buiten te kijken.”

Martsje de Jong winnaar Fryske SLAM 2024!

28/06/2024

Martsje de Jong kreeg gisteravond in café De Gouden Leeuw in Tresoar de meeste publieksstemmen in de finale van de Fryske SLAM 2024. Daarmee werd ze de beste poëzieslammer van 2024. Sigrid Kingma werd tweede. De Fryske SLAM zorgde net als afgelopen jaar ook deze keer weer voor een record aantal bezoekers voor café De Gouden Leeuw; zo’n honderd man publiek was getuige van de voordrachtswedstrijd.