Adviescommissie Dichter van Fryslân bekend

08/07/2021

Wie wordt de nieuwe Dichter van Fryslân? November dit jaar wordt bekend wie in de voetsporen van Nyk de Vries treedt, de huidige dichter fan Fryslân. Gedeputeerde Staten hebben een adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. Daarin zitten Cilla Geurtsen, Annemarie Lindeboom en Tsead Bruinja.

Eens in de twee jaar wordt een nieuwe Dichter van Fryslân gekozen. Die titel gaat naar een dichter wiens werken hoog scoren op kwaliteit eigenzinnigheid en meertaligheid. Ook affiniteit met kunst, originaliteit en presentatie tellen mee. Eeltsje Hettinga was de eerste die de titel verdiende, Nyk de Vries de tweede. De Dichter van Fryslân schrijft jaarlijks tenminste zes Friestalige gedichten en treedt zeker twee keer per jaar op als Dichter van Fryslân. In zijn rol is hij ambassadeur van de Friese poëzie.

Cilla Geurtsen is docente Nederlands en recensent voor de Leeuwarder Courant. Ook was ze voorzitter van de Gouden Gurbe jury. Annemarie Lindeboom is zelf dichter en oprichter van het woordkunstenaarsplatform ‘Dichter bij Leeuwarden’. Tsead Bruinja was Dichter des Vaderlands in 2019 en 2020 en schrijft gedichten in zowel het Fries als het Nederlands.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

04/04/2024

‘Minder wifi, meer poëzie’ is het nieuwste gedicht van Arjan Hut als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Arjan Hut nieuwe Dichter fan Fryslân: Minder wifi, mear poetry!

16/11/2023

Arjan Hut (Drachten, 1976) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Eke Folkerts officieel benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Arjan Hut is de vierde Dichter fan Fryslân en de opvolger van Sigrid Kingma, die vandaag afscheid nam van haar functie als Dichter fan Fryslân.