De Dichter van Fryslân organiseert een Friese SLAM!

03/05/2023

Wie is de beste Friese voordrachtskunstenaar? Kom naar deze compleet Friestalige slam! Op woensdag 24 mei om 19:30 uur gaat het gebeuren in het tijdelijke café van Tresoar De Gouden Leeuw. Dichter fan Fryslân Sigrid Kingma opent, daarna kunnen de deelnemers los. Gabriëlle Terpstra presenteert de avond.

Het is een klassieke slam, wat betekent dat het publiek kiest door steeds twee stemmen te vergeven aan de favorieten. Er zijn drie ronden: voorronde (10 deelnemers), tweede ronde (5 gaan door) en een finale (2 finalisten in een duel). Tussen de eerste en tweede ronde is er bijzonder intermezzo met Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân 2019-2021 die nieuw werk laat horen. Dat onder het genot van borrelhapjes terwijl de stemmen worden geteld. De finalist die de meeste rozen mag ontvangen van het publiek, wint de slam en daarmee €500,-.

Als deelnemer opgeven voor de slam kan fia: info@dichterfanfryslan.nl tot 15 mei of tot de inschrijving vol is. Alle deelnemers worden in de aanloop naar de slam geïntroduceerd in podcasts. Houd rekening met twee voordrachten van beide maximaal 3 minuten, en een repetoire voor de finale: in 7 minuten brengen twee finalisten om de beurt een gedicht. Alles uiteraard in het Fries.

Neem je fans, familie en vrienden mee. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. We verwachten verpletterende voordrachten en poëtyske hoogtepunten. Tot dan!

De Fryske SLAM! Wordt georganiseerd in samenwerking met Explore the North, Leeuwarden UNESCO City of Literature en Tresoar.

Arjan Hut nieuwe Dichter fan Fryslân: Minder wifi, mear poetry!

16/11/2023

Arjan Hut (Drachten, 1976) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Eke Folkerts officieel benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Arjan Hut is de vierde Dichter fan Fryslân en de opvolger van Sigrid Kingma, die vandaag afscheid nam van haar functie als Dichter fan Fryslân.

Laatste gedicht Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân

25/10/2023

‘Opnieuw’ is het laatste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.