Poëziefilms Dichter van Fryslân op Noordelijk Film Festival

02/11/2021

Op zaterdagmiddag 13 november presenteert het Noordelijk Film Festival een NFF-special in Neushoorn, met drie projecten waarin Friese poëzie en film samenkomen.

De Picture Poems van Metafoor Media en Tresoar combineren een breed overzicht van de schoonheid en diversiteit van Friese gedichten en nieuw werk van jonge filmmakers. Bert Looper neemt je mee op een reis door de tijd. Anne Feddema draagt een van zijn gedichten live voor, gevolgd door de interpretatie van de filmmaker. Inmiddels zijn er 14 Picture Poems gemaakt, twee nieuwe films gaan deze middag in première.

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries heeft de afgelopen twee jaar meerdere gedichten verfilmd. Nyk geeft een live performance waarin zijn filmwerk te zien is.

Het derde project komt tot stand uit het rijke archief van het Fries Film & Audio Archief (FFAA). Syds Wiersma, coördinator van FFAA is op zoek gegaan naar Friese dichters die zich in de afgelopen decennia gewaagd hebben aan verfilming van hun poëzie.
POËCINEMA is mede mogelijk gemaakt door Leeuwarden UNESCO City of Literature. Reserveer je gratis kaartje vanaf 1 november op de website van het Noordelijk Film Festival.

Eerste gedicht nieuwe Dichter van Fryslân

15/11/2021

Afgelopen vrijdag werd Sigrid Kingma feestelijk benoemd tot Dichter van Fryslân 2021-2023. ‘Trui’ is het eerste gedicht dat zij als Dichter van Fryslân schreef. Een gedicht over de almaar stijgende gasprijzen.

Sigrid Kingma is de nieuwe Dichter van Fryslân!

12/11/2021

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Sigrid Kingma volgt daarmee Nyk de Vries op die vandaag met de presentatie van een nieuwe dichtbundel afscheid nam van zijn functie als Dichter van Fryslân.