Nyk de Vries is de nieuwe Dichter fan Fryslân

21/11/2019

Nyk de Vries is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Nyk de Vries volgt Eeltsje Hettinga op, die vandaag afscheid nam van zijn functie als eerste Dichter fan Fryslân.

Als Dichter fan Fryslân treedt Nyk de Vries de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. Een adviescommissie, bestaande uit Michelle Samba, Job Degenaar en Eeltsje Hettinga, heeft de nieuwe Dichter fan Fryslân voorgedragen aan Gedeputeerde Staten.

 

Nyk de Vries
Nyk de Vries (1971, Noardburgum) is schrijver en muzikant. Hij woont en werkt in Amsterdam. Met zijn prozagedichten treedt hij regelmatig op bij literatuur- en theaterfestivals in binnen- en buitenland. Hij schreef ook verschillende romans en poëziebundels. Eind 2011 verscheen zijn bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’. In 2013 verscheen ‘Glans’, een prozaverhaal over zijn tijd als werknemer van Ikea Groningen. Zijn boek Renger, zowel in het Nederlands als in het Fries uitgebracht, uit 2016 was in het jaar 2019 genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis. Zijn prozagedichten zijn ook regelmatig te horen op radio 1 in het programma Studio Idzerda.

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries: “Dit dichterskip is in grutte eare en komt foar my op presys it goede momint. Ik kin mysels ek wer in protte leare. Dat is it moaiste, ast dysels op nije paden bringe kinst. Dan kin der fan alles barre”.

Het project ‘Dichter van Fryslân’ is een initiatief van de provincie Fryslân en wordt uitgevoerd door de Afûk. Met de benoeming van de Dichter van Fryslân wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie. Meer informatie over de Dichter fan Fryslân is te vinden op deze website.

De Dichter van Fryslân schrijft het Groot Fries Dictee

03/02/2020

Na het succes van het Groot Fries Dictee van 2018 met meer dan 600 deelnemers, wordt er dit jaar op 21 april weer een ‘gewoon’ Groot Fries Dictee georganiseerd in de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Het dictee wordt deze keer geschreven door de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Nationale Gedichtendag

30/01/2020

Vandaag gaat de poëzieweek van start met de Nationale Gedichtendag. Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân, schreef speciaal voor deze dag het gedicht ‘Ongewis’.