Twee jaar na de moord op Daphne Caruana Galizia – Fryslân en Malta

17/10/2019

Gisteren was het twee jaar geleden dat de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia werd vermoord, vlakbij Valletta op Malta, de stad die in 2018, samen met Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was.

In allerlei internationale media zoals Irish Times en CNN werd gisteren haar dood herdacht. Ook PEN Nederland en PEN International besteedden ruimschoots aandacht aan haar persoon en werk en de alom in Europa onder druk staande persvrijheid.

Een werkelijk onafhankelijk onderzoek naar de moord, en wie er achter zat, moet nog beginnen. ‘No justice two years on for Daphne Caruana Galizia,’ kopt PEN International.

Leeuwarden verbrak vorig jaar april de banden met Malta. Kamerlid Pieter Omzigt wees Friesland erop dat bij de culturele uitwisselingsprojecten met het eiland ook plaats en ruimte moest zijn voor wat hij ‘de duistere kanten van Malta’ noemde.

Naar aanleiding van de moord op Galizia werd Omzigt aangesteld als speciale rapporteur voor de Raad van Europa. Afgelopen zomer kwam hij na maandenlang onderzoek met een ronduit vernietigend rapport over de ondermijning en teloorgang van de Maltese rechtsstaat door corruptie, vriendjespolitiek en witwaspraktijken door banken en internationale criminele bendes.

Pieter Omzigt raises concerns about alleged failings in Daphne Caruana Galizia. (The Guardian,16 okt. 2019)

 

It Skriuwersboun
Ondanks dat Friesland de met Malta verbrak, gingen de culturele uitwisselingsprojecten door. Zo gaf de Friese akkerbouw, die al jaren aaneen een deel van de Friese pootaardappelen naar Malta exporteert, in samenwerking met onder meer de Friese taal- en onderwijsinstelling Afûk en het faciliterende Friese opinietijdschrift de Moanne vorige herfst een duur gesponsorde viertalige glossy uit met proza en poëzie, een samenwerkingsproject dat in 2015 begon.

In de begeleidende redactionele inleidingen en commentaren bij de uitgave werd n.b. een half jaar later en dat tot veler verbazing met geen woord gerept van de politieke wantoestanden op Malta. Redelijk verbijsterend.

Misschien kan It Skriuwersboun (de Friese Schrijversbond) in de zich nog steeds voortslepende zaak rond de moord op Daphne Caruana Galizia voor het maken van een mond alsnog de samenwerking zoeken met PEN Nederland of Amnesty International.

.

.

.

.

Dichter van Fryslân te gast bij WoW-sessie van Dichter bij Leeuwarden

23/09/2020

Op woensdag 7 oktober is Nyk de Vries als Dichter van Fryslân te gast op WoW van Dichter bij Leeuwarden. De avond begint om 19:30. Aanmelden kan via de Facebook-pagina van Dichter bij Leeuwarden.

Schooltour Dichter van Fryslân begint in Wolvega

22/09/2020

Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, is gestart met een tour langs middelbare scholen in Fryslân. Als eerst was vandaag Terra Wolvega aan de beurt. In de loop van het schooljaar volgen er nog zo’n 20 andere lesoptredens op verschillende middelbare scholen rondom in de provincie.