Dichter fan Frylân uitgenodigd voor literair festival in Sardinië

14/04/2022

Dichter van Fryslân Sigrid Kingma is uitgenodigd voor een literair festival op Sardinië. Dat hoorde ze dinsdagavond bij een bezoek van een delegatie van Italiaanse taalminderheden aan Fryslân.

De vertegenwoordigers van drie taalminderheden uit Italië worden deze week ondergedompeld in de Friese cultuur. Ze zijn hier op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Rome.

Het gedicht van Kingma was voor het bezoek vertaald in de minderheidstalen Sardisch, Friulisch en Ladinisch. Deze verschillende versies werden voorgedragen in het Tryatergebouw. Voor Kingma kwam dat ook als een verrassing: “Het was mooi. Die tweede kon ik goed volgen.” Festivalorganisator Tore Cubeddu van Sardinië was zo onder de indruk van Kingma’s tekst en voordracht dat hij haar spontaan uitnodigde om in september naar Sardinië te komen voor een literair festival.

De Friuliërs, Sardiniërs en Ladiniërs zijn hier om inspiratie op te doen aan de hand van hoe dingen in de Friese cultuur geregeld zijn. De Friese minderheid in Nederland heeft de voorzieningen goed voor elkaar, vinden ze.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

04/04/2024

‘Minder wifi, meer poëzie’ is het nieuwste gedicht van Arjan Hut als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Arjan Hut nieuwe Dichter fan Fryslân: Minder wifi, mear poetry!

16/11/2023

Arjan Hut (Drachten, 1976) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Eke Folkerts officieel benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Arjan Hut is de vierde Dichter fan Fryslân en de opvolger van Sigrid Kingma, die vandaag afscheid nam van haar functie als Dichter fan Fryslân.