Sigrid Kingma is de nieuwe Dichter van Fryslân!

12/11/2021

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Sigrid Kingma volgt daarmee Nyk de Vries op die vandaag met de presentatie van een nieuwe dichtbundel afscheid nam van zijn functie als Dichter van Fryslân.

Dichter van Fryslân Sigrid Kingma: “Ik ben verheugd over mijn benoeming tot Dichter van Fryslân! De rol van Dichter van Fryslân past bij mijn werkwijze als dichter. Ik zoek het podium, heb een scherp oog voor wat er speelt en streef er naar om boven het alledaagse uit te stijgen. De komende twee jaar wil ik gebruiken om poëzie een groter bereik te geven door kunstvormen te combineren.”

Als Dichter van Fryslân treedt Sigrid Kingma in de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Ze schrijft zes tot tien gedichten per jaar, geïnspireerd door opvallende en actuele zaken in de provincie Fryslân. Een adviescommissie, bestaande uit Annemarie Lindeboom, Cilla Geurtsen en Tsead Bruinja (voorzitter), heeft de nieuwe Dichter fan Fryslân voorgedragen aan Gedeputeerde Staten.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

23/07/2024

De Dichter van Fryslân, Arjan Hut: “Zullen we er maar van uitgaan dat het nog altijd regent als dit gedicht verschijnt? Het weer kan ons naar binnen dwingen. Maar voor één is een venster een privacy-lek, voor de ander een ding om naar buiten te kijken.”

Martsje de Jong winnaar Fryske SLAM 2024!

28/06/2024

Martsje de Jong kreeg gisteravond in café De Gouden Leeuw in Tresoar de meeste publieksstemmen in de finale van de Fryske SLAM 2024. Daarmee werd ze de beste poëzieslammer van 2024. Sigrid Kingma werd tweede. De Fryske SLAM zorgde net als afgelopen jaar ook deze keer weer voor een record aantal bezoekers voor café De Gouden Leeuw; zo’n honderd man publiek was getuige van de voordrachtswedstrijd.