Nieuws

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

04/04/2024

‘Minder wifi, meer poëzie’ is het nieuwste gedicht van Arjan Hut als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Arjan Hut nieuwe Dichter fan Fryslân: Minder wifi, mear poetry!

16/11/2023

Arjan Hut (Drachten, 1976) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Eke Folkerts officieel benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Arjan Hut is de vierde Dichter fan Fryslân en de opvolger van Sigrid Kingma, die vandaag afscheid nam van haar functie als Dichter fan Fryslân.

Laatste gedicht Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân

25/10/2023

‘Opnieuw’ is het laatste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Uitnodiging bekendmaking nieuwe Dichter van Fryslân

20/10/2023

Hierbij bent u van harte uitgenodigd om op donderdag 16 november om 16:00 uur aanwezig te zijn bij de officiële benoeming van de nieuwe Dichter van Fryslân in de Stadskas van het Explore the North-festival op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.

Dichtersbarren Dichter van Fryslân

20/09/2023

Op donderdag 5 oktober organiseert de Dichter van Fryslân, Sigrid Kingma, vanaf 16.00 uur een dichtersfeest in verschillende vormen en combinaties. ’s Avonds, vanaf 19.00 uur opent het Dicherscafé in De Gouden Leeuw in Tresoar. De toegang voor alle onderdelen is gratis en iedereen is van harte welkom.

Eerste exemplaren poëzieposters Dichter van Fryslân voor Beyers Naudé

15/09/2023

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden had vandaag de eer om de eerste exemplaren van de poëzieposters van de Dichter van Fryslân in ontvangst te nemen. Bij de officiële aanbieding waren ook de winnaars van de poëzieposter-wedstrijd aanwezig.

Winnaars Poëzieposter-wedstrijd Dichter van Fryslân bekend

07/08/2023

Bauke Vermaas, Berber Spliethof, Lara Kool-De Vries, Neeltje Terpstra en Sietske Boonstra zijn de winnaars van de poëziewedstrijd van de Dichter van Fryslân. De winnaars ontvangen €200,- en de gedichten worden als poëzieposters verspreid onder alle middelbare scholen in Friesland.

Adviescommissie Dichter fan Fryslân bekend

31/07/2023

Wie wordt de nieuwe Dichter fan Fryslân? In november van dit jaar wordt bekend wie in de voetsporen treedt van de huidige Dichter fan Fryslân, Sigrid Kingma. Gedeputeerde Staten hebben de adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. De commissie bestaat dit jaar uit Sigrid Kingma, Ammerins Moss – de Boer en Céline Wierda.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

28/06/2023

‘Nog erger’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Syds Wiersma wint de Fryske SLAM!

25/05/2023

Dichter, schrijver Syds Wiersma kreeg gisteravond in café De Gouden Leeuw in Tresoar de meeste publieksstemmen in de finale van de Fryske SLAM! Daarmee werd hij de beste Poëzieslammer van Fryslân. Jens de Vries werd tweede.

De Dichter van Fryslân organiseert een Friese SLAM!

03/05/2023

Wie is de beste Friese voordrachtskunstenaar? Kom naar deze compleet Friestalige slam! Op woensdag 24 mei om 19:30 uur gaat het gebeuren in het tijdelijke café van Tresoar De Gouden Leeuw. Dichter fan Fryslân Sigrid Kingma opent, daarna kunnen de deelnemers los. Gabriëlle Terpstra presenteert de avond.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

03/05/2023

‘Splijting’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

29/03/2023

‘Op het spoor’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Gedicht Dichter van Fryslân op voorpagina Leeuwarder Courant

13/02/2023

Schrijvers en dichters scharen zich massaal achter de bedreigde schrijver Pim Lammers. De Leeuwarder Courant vroeg de Dichter van Fryslân om een gedicht te schrijven voor het vrije woord. Zaterdag 11 februari stond haar gedicht ‘Frije murd’ op de voorpagina van de Leeuwarder Courant.

Poëziewedstrijd Dichter van Fryslân

01/02/2023

Om Friese poëzie naar middelbare scholen te brengen, organiseert Dichter van Fryslân Sigrid Kingma een poëziewedstrijd. De vijf beste gedichten die aan de opdracht voldoen, worden als poster professioneel vormgegeven en verspreid op alle middelbare scholen in Fryslân. De dichters winnen daarbij een bedrag van €200,-. Iedereen kan meedoen, meerdere gedichten inzenden mag ook.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

27/01/2023

‘Oude vrienden’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Literêr Sirkwy met de Dichter van Fryslân en Dichterscollectief RIXT

07/12/2022

Op vrijdag 16 december organiseert Dichterscollectief RIXT een Literêr Sirkwy in café Marktzicht in Drachten.

Dichter van Fryslân workshops groot sukses

16/11/2022

De gratis Dichter van Fryslân workshops zijn een groot succes. Van oktober dit jaar t/m januari volgend jaar zal de Dichter van Fryslân op bezoek bij 13 basisscholen in Fryslân om te vertellen over de schoonheid van poëzie.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

16/11/2022

‘Tongbreker’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Portret van Gysbert Japicxprijswinnaar Eeltsje Hettinga onthuld

19/10/2022

Op verzoek van Tresoar heeft Elske Schotanus een portret gemaakt van Eeltsje Hettinga. Hettinga (1955) kreeg vorig jaar de Gysbert Japicxpriis voor poëzie. De Provincie Fryslân kende Eeltsje Hettinga de hoogste literaire onderscheiding toe voor de bijna dertig gedichten die hij van 2017 tot 2019 schreef als Dichter fan Fryslân.

Dichter van Fryslân ‘on tour’ langs basisscholen in Fryslân

13/10/2022

Poëzie kan zoveel meer zijn dan gewoon een aardigheidje. De Dichter van Fryslân, Sigrid Kingma, laat zien hoe je poëzie inspirerend en spelenderwijs een plek kan geven op school bij het aanleren van vaardigheden en kennisoverdracht. “Poëzie is een mooie jas die je altijd past, en je kan leren om die jas zelf aan te trekken.”

FryslânDOK: ‘NYK’ – portret van Dichter fan Fryslân 2019-2021 Nyk de Vries

30/08/2022

Nyk de Vries verzint als dichter, schrijver en muzikant steeds nieuwe vormen en werkt daarin graag samen met andere kunstenaars. Hij ging als Dichter fan Fryslân op blokfluit-Elfstedentocht en maakte poëzievideo’s. De FryslânDOK ‘NYK’, gefilmd door Herman Zeilstra, is te zien op 3 september bij NPO2 en op 4 september bij Omrop Fryslân.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

20/07/2022

‘De waarheid’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Dichter van Fryslân op BOSK-podium Arcadia

06/07/2022

Donderdag 7 juli zal de Dichter van Fryslân o.a. haar nieuwste Dichter van Fryslân-gedicht ‘Zwerver’ voorlezen op het Boskpodium in Obe.

Dichter van Fryslân schrijft gedicht voor ‘Bosk’ van Arcadia

14/06/2022

‘Zwerver’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

02/05/2022

‘Vleugellam’ is het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân.

Dichter fan Frylân uitgenodigd voor literair festival in Sardinië

14/04/2022

Dichter van Fryslân Sigrid Kingma is uitgenodigd voor een literair festival op Sardinië. Dat hoorde ze dinsdagavond bij een bezoek van een delegatie van Italiaanse taalminderheden aan Fryslân.

Dichter van Fryslân draagt voor aan de Nederlandse ambassade van Rome

30/03/2022

Op dinsdag 12 april zal Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân een gedicht voordragen aan een delegatie van de Nederlandse ambassade van Rome en Dutch Culture.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

18/03/2022

‘Helden’, het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, de Leeuwarder Courant en op de website van Omrop Fryslân, RXIT en het literaire tijdschrift ‘de Moanne’.

Dichter fan Fryslân opent tentoonstelling Keunstakademy en treedt op met Tsead Bruinja en ZEA

07/03/2022

Op vrijdag 29 april opent de Dichter fan Fryslân in tentoonstelling van de Kunstacademie Friesland.

Dichter fan Fryslân op culturele manifestatie voor de vrede

07/03/2022

Samen met haar collega-dichters van dichterscollectief Rixt, staat de Dichter fan Fryslân, Sigrid Kingma, komende zondag 13 maart in café De Basuin.

Nieuw gedicht Dichter fan Fryslân

24/12/2021

‘Klontjes’, het nieuwste gedicht van Sigrid Kingma als Dichter van Fryslân. Vandaag ook te lezen in het Friesch Dagblad, op de website van Omrop Fryslân en de speciale bijlage van de Leeuwarder Courant over ‘verbinding’.

Poëziefilmspecial op Omrop Fryslân

22/12/2021

Op tweede kerstdag zendt Omrop Fryslân een special uit rond de poëziefilms van Dichter van Fryslân 2019 – 2021, Nyk de Vries.

Eerste gedicht nieuwe Dichter van Fryslân

15/11/2021

Afgelopen vrijdag werd Sigrid Kingma feestelijk benoemd tot Dichter van Fryslân 2021-2023. ‘Trui’ is het eerste gedicht dat zij als Dichter van Fryslân schreef. Een gedicht over de almaar stijgende gasprijzen.

Sigrid Kingma is de nieuwe Dichter van Fryslân!

12/11/2021

Sigrid Kingma (Drachten, 1989) is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Sigrid Kingma volgt daarmee Nyk de Vries op die vandaag met de presentatie van een nieuwe dichtbundel afscheid nam van zijn functie als Dichter van Fryslân.

Juryrapport adviescommissie Dichter fan Fryslân 2021-2023

12/11/2021

Woord vooraf Ondanks de pandemie en de lockdown bloeide de Friese literaire scene de afgelopen twee jaren. Er verschenen diverse dichtbundels, Explore the North wist een aantal interessante producties op poten te zetten en de dichterscollectieven Rixt en Dichter bij Leeuwarden sloegen hun vleugels verder uit met prachtige projecten zoals een samenwerking met Deense dichters […]

‘Ongewis’ – Laatste poëzievideo Dichter van Fryslân 2019 – 2021 in première

08/11/2021

Zondag 7 november ging op Omrop Fryslân TV de laatste van een serie van zeven poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter fan Fryslân in première. Deze laatste poëzievideo is een verfilming van het gedicht ‘Ongewis’. In het project met filmmaker Herman Zeilstra zijn zeven gedichten van de Dichter van Fryslân verfilmd. Het afgelopen jaar […]

Laatste poëzievideo Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, in première op Omrop Fryslân

05/11/2021

Aanstaande zondag 7 november gaat de laatste poëzievideo van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries in première op Omrop Fryslân TV. De nieuwste en laatste poëzievideo is een verfilming van het gedicht ‘Ongewis’.

Poëziefilms Dichter van Fryslân op Noordelijk Film Festival

02/11/2021

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries heeft de afgelopen twee jaar meerdere gedichten verfilmd. Nyk geeft een live performance waarin zijn filmwerk te zien is.

Laatste gedicht Nyk de Vries als Dichter fan Fryslân

13/10/2021

Vandaag verscheen alweer het laatste gedicht van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân. Deze keer een gedicht speciaal in het teken van Roze Zaterdag.

Bekendmaking nieuwe Dichter fan Fryslân

11/10/2021

Op vrijdag middag 12 november om 16:00 uur wordt tijdens Explore the North de nieuwe Dichter van Fryslân bekendgemaakt in de Westerkerk in Leeuwarden.

Gysbert Japicxpriis 2021 voor Eeltsje Hettinga

30/09/2021

De Gysbert Japicxpriis wordt dit jaar toegekend aan dichter Eeltsje Hettinga voor de gedichten die hij schreef als ‘Dichter fan Fryslân’.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Geluk’

20/09/2021

Op Omrop Fryslân TV gaat zondag de zesde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Fluitend door Friesland het het Cohda Kwartet en de Dichter fan Fryslân

09/08/2021

De Elfstedentocht is al door velen afgelegd: schaatsend, fietsend en soms zwemmend, maar nog niemand deed het fluitend. En laat dat nou precies zijn wat het Cohda Kwartet en de Dichter fan Fryslân gaan doen! In het weekend van 28 en 29 augustus trekken Nyk de Vries en de vier blokfluitisten van het Cohda Kwartet […]

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Hoeveel woorden’

12/07/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de vijfde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. Deze vijfde poëziefilm is een verfilming van het gedicht ‘Lente’. In het project met filmmaker Herman Zeilstra zullen zeven gedichten van de Dichter van Fryslân worden verfilmd. Gedurende dit jaar zullen er meerdere […]

Adviescommissie Dichter van Fryslân bekend

08/07/2021

Gedeputeerde Staten hebben een adviescommissie gevraagd om met een voordracht te komen. Daarin zitten Cilla Geurtsen, Annemarie Lindeboom en Tsead Bruinja.

Poëzievideo ‘Hoeveel woorden’ Dichter van Fryslân in première

07/07/2021

Zondag 11 juli gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV. De nieuwste poëzievideo is een muzikale verfilming van het gedicht ‘Lente’.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

09/06/2021

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân op Poetry International Rotterdam

21/05/2021

Speciaal voor Poetry International maakte Nyk de Vries, samen met het Rotterdamse Artvark Saxophone Quartet, de poëtische muziekvoorstelling ‘TAGELYK’.

Online presentatie: ‘It bêste fan Nyk de Vries’

21/05/2021

Vrijdag 28 mei, een dag voor de Nationale Boekenweek, verschijnt er een nieuwe uitgave van Nyk de Vries, een bloemlezing met de mooiste prozagedichten van de Dichter van Fryslân met illustraties van Willie Darktrousers, alias Emiel Joormann.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Spiegel’

26/04/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de vierde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. Deze vierde poëziefilm, een film met Sinan Cihangir, is een verfilming van het gedicht ‘Spiegel’.

Poëzievideo ‘Spiegel’ Dichter van Fryslân in première

20/04/2021

Zondag 25 april februari gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

24/03/2021

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân opent Kletterdei 2021

18/03/2021

Op zaterdag 20 maart is it Kletterdei en zullen de 11Fountains, een kunstproject van Leeuwarden-Fryslân 2028, in de elf Frise steden weer kletteren.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Vuilnisman’

01/03/2021

Op Omrop Fryslân TV ging gister de derde van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première. De derde poëziefilm is gebaseerd op het gedicht ‘Vuilnisman’.

Poëzievideo ‘Asman’ Dichter van Fryslân in première

22/02/2021

Zondag 28 februari gaat er weer een poëzievideo van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV. De nieuwste poëzievideo is een muzikale verfilming van het gedicht ‘Asman’ en is tot stand gekomen in samenwerking met Omrin.

Dichter van Fryslân-gedicht ‘Anne en Arie’ in videocompilatie UNESCO Internationale dag van de Moedertaal

10/02/2021

Op zondag 21 februari is het UNESCO Internationale dag van de Moedertaal. Het NPLD (Network to Promote Linguistic Diversity) maakt voor dit jaar een meertalige videocompilatie van gesproken culturele uitingen in kleine talen.

Gedicht van Dichter van Fryslân opgenomen in de bloemlezing ‘Mijn overbuurvrouw is een meeuw’

10/02/2021

Het gedicht ‘Ferkâlden / Verkouden’ van Nyk de Vries, Dichter van Fryslân, is opgenomen in de bloemlezing ‘Mijn overbuurvrouw is een meeuw’, een bloemlezing uit de inzendingen op coronagedicht.nl.

Dichter van Fryslân geeft startsein ‘Wjerspegelje’: Friese gedichten op spiegels

28/01/2021

Op 28 januari, Nationale Gedichtendag, hebben Merk Fryslân en Leeuwarden UNESCO City of Literature in Leeuwarden het gezamenlijke project ‘Wjerspegelje’ gelanceerd. In Post-Plaza werd het nieuwste gedicht van Dichter fan Fryslân Nyk de Vries onthuld, dat hiervan deel uitmaakt. ‘Wjerspegelje’ benut het verplichte 20-seconden-handenwasmoment om Friese dichters een nieuw podium te geven. 

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

28/01/2021

Deze keer, op Landelijke Gedichtendag, een gedicht dat tegelijk de start is van het project ‘Wjerspegelje’, waarbij korte gedichten op spiegels in de Leeuwarder horeca geplakt worden.

Dichter van Fryslân op ‘Poetry on Impact’

19/01/2021

Het is kort, het is hevig, en mogelijk niet zonder gevolgen. Tijdens de Poëzieweek zoomt Poetry International elke dag aansluitend op het achtuur-journaal Poetry on Impact, een online flits poëzie over zaken die er zeker ook toe doen.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Wat wordt het morgen?’

21/12/2020

Op Omrop Fryslân TV ging gister de eerste van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Nieuwe poëzievideo Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV

03/12/2020

Op zondag 20 december gaat er weer een nieuwe poëzievideo in première op Omrop Fryslân TV.

Presentatie poëziesteen Dichter van Fryslân

03/12/2020

Op donderdag 9 december wordt aan de Schrans in Leeuwarden een nieuwe poëziesteen gelegd met een gedicht van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân.

Première poëzievideo Dichter van Fryslân – ‘Begjin’

09/11/2020

Op Omrop Fryslân TV ging gister de eerste van een serie poëzievideo’s van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Poëziefilm ‘Begin’ van de Dichter van Fryslân in première op Omrop Fryslân TV

02/11/2020

Zondag 8 november gaat de eerste van een serie korte poëziefilms van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân in première.

Dichter van Fryslân op het Versopolis X Felix Poetry Festival

21/10/2020

Op zaterdag 24 oktober treedt Nyk de Vries als Dichter van Fryslân op tijdens het Versopolis X Felix Poetry Festival.

Dichter van Fryslân op internationaal poëziefestival Transpoesie in Brussel

01/10/2020

Dichter van Fryslân Nyk de Vries doet dit jaar mee aan de tiende editie van het internationale poëziefestival Transpoesie in Brussel.

Dichter van Fryslân op het DRONGO Talenfestival

28/09/2020

Waarom kunnen literatuur en poëzie zo mooi zijn? De Dichter van Fryslân geeft het antwoord in een literair lesprogramma op het online DRONGO Talenfestival.

Dichter van Fryslân te gast bij WoW-sessie van Dichter bij Leeuwarden

23/09/2020

Op woensdag 7 oktober is Nyk de Vries als Dichter van Fryslân te gast op WoW van Dichter bij Leeuwarden. De avond begint om 19:30. Aanmelden kan via de Facebook-pagina van Dichter bij Leeuwarden.

Schooltour Dichter van Fryslân begint in Wolvega

22/09/2020

Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, is gestart met een tour langs middelbare scholen in Fryslân. Als eerst was vandaag Terra Wolvega aan de beurt. In de loop van het schooljaar volgen er nog zo’n 20 andere lesoptredens op verschillende middelbare scholen rondom in de provincie.

Eerste schooloptredens Dichter van Fryslân zijn geboekt

26/08/2020

De eerste scholen hebben zich aangemeld voor een literair lesprogramma van Nyk de Vries als Dichter van Fryslân.

Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, op Dichters in de Prinsentuin 2020

01/07/2020

Nyk de Vries is één van de bijna 70 dichters die meedoen aan de alternatieve editie van Dichters in de Prinsentuin. Het festival vindt dit jaar plaats in het weekend van 10 t/m 12 juli.

Dichter van Fryslân ‘on tour’ langs middelbare scholen in Fryslân

15/06/2020

Waarom kan literatuur en poëzie zo mooi zijn? De Dichter fan Fryslân, Nyk de Vries, geeft het antwoord in zijn literaire lesprogramma dat hij speciaal voor middelbare scholen in Fryslân maakte.

Dichter van Fryslân jurylid ultrakorte verhalenwerdstrijd Ensafh

28/05/2020

Nyk de Vries, maakt als Dichter van Fryslân, deel uit van de jury van de ultrakorte verhalenwedstrijd van literair tijdschrift Ensafh.

Dichter van Fryslân schrijft prozagedichten voor tentoonstelling Fries Museum

05/05/2020

De Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, schreef drie prozagedichten voor de tentoonstelling ‘Oog in oog met de oorlog’ van het Fries Museum.

Dichter van Fryslân live op PodiumTV

29/04/2020

Donderdag 14 mei is Nyk de Vries samen met Piter Wilkens te gast in ‘Cultuur aan huis’ van PodiumTV.

Dichter van Fryslân in ‘Fryslân fan Boppen’

24/04/2020

Vrijdag 24 april was het gedicht ‘Anne en Arie’ van Dichter van Fryslân, Nyk de Vries, te zien in ‘Fryslân fan Boppen’.

Gedicht Dichter van Fryslân te lezen vanuit de lucht

21/04/2020

Nyk de Vries schreef als Dichter van Fryslân voor het project ‘Fryslân fan Boppen’ een gedicht dat over de stranden van de vier Friese Waddeneilanden uitgeschreven zal worden.

Dichter van Fryslân opent nieuw online cultuurpodium

21/03/2020

Het is Wereld Poëziedag en vandaag om 15:00 uur opent de Dichter van Fryslân het nieuwe online cultuurpodium van Leeuwarden-Fryslân 2028.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

20/03/2020

Vandaag in de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en op de website van Omrop Fryslân een nieuw gedicht van de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Dichter van Fryslân in nieuw live stream boekenprogramma

02/03/2020

Op de eerste dag van de Boekenweek, komende zaterdag 7 maart om 15:00 uur, begint de eerste aflevering van Bomen over Boeken vanuit de Boshalte in Amstelveen.

De Dichter van Fryslân schrijft het Groot Fries Dictee

03/02/2020

Na het succes van het Groot Fries Dictee van 2018 met meer dan 600 deelnemers, wordt er dit jaar op 21 april weer een ‘gewoon’ Groot Fries Dictee georganiseerd in de Statenzaal van het Provinciehuis in Leeuwarden. Het dictee wordt deze keer geschreven door de Dichter van Fryslân, Nyk de Vries.

Nationale Gedichtendag

30/01/2020

Vandaag gaat de poëzieweek van start met de Nationale Gedichtendag. Nyk de Vries, Dichter fan Fryslân, schreef speciaal voor deze dag het gedicht ‘Ongewis’.

Dichter van Fryslân-krant in een oplage fan 77.000

22/11/2019

Met een oplage van 77.000 exemplaren sluit Eeltsje Hettinga zijn dichterschap als Dichter van Fryslân ad en brengt hij de poëzie met een grote selectie van zijn Dichter van Fryslân-gedichten huis aan huis.

Nyk de Vries is de nieuwe Dichter fan Fryslân

21/11/2019

Nyk de Vries is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Nyk de Vries volgt Eeltsje Hettinga op, die vandaag afscheid nam van zijn functie als eerste Dichter fan Fryslân.

Adviesrapport adviescommissie Dichter fan Fryslân 2019-2021

21/11/2019

De adviescommissie beveelt Nyk de Vries aan als opvolger van de Dichter van Fryslân over het tijdsbestek november 2019 tot en met november 2021. Lees het adviesrapport van de adviescommissie Dichter van Fryslân 2019 – 2021.

Uitnodiging benoeming nieuwe Dichter van Fryslân

16/11/2019

Uitnodiging! Op donderdag 21 november om 15:30 uur bent u van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de feestelijke installatie van de nieuwe Dichter fan Fryslân. De officiële benoeming door gedeputeerde Sietske Poepjes zal plaatsvinden in de ‘Stadskas’ op het Oldehoofsterkerkhof, tijdens het Explore the North Festival in Leeuwarden.

Het echec van de Piter Jelles-prijs 2019

05/11/2019

De biografie Triomfen en tragedies van een uitmiddelpuntig man. Joost Halbertsma 1789-1869 van cultuurhistoricus en letterkundige Alpita de Jong kreeg het afgelopen jaar lovende recensies: een vijf sterrenrecensie in NRC-Handelsblad, lof en hulde in Trouw en op Biografieportaal. Soortgelijke lofprijzingen bij literatuurrecensent Jelle van der Meulen. Toch kreeg de biografie dit jaar geen nominatie voor […]

Twee jaar na de moord op Daphne Caruana Galizia – Fryslân en Malta

17/10/2019

Gisteren was het twee jaar geleden dat de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia werd vermoord, vlakbij Valletta op Malta, de stad die in 2018, samen met Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was.neel

Presentatie tweetalige uitgave gedicht ‘Nachtspraak’ en onthulling poëziesteen

16/09/2019

Op 26 september om 11.30 uur wordt op het plein voor de Blokhuispoort de poëziesteen met zijn gedicht ‘Net te beteljen’ over vrijwilligers onthuld: dat is een initiatief van het Prins Bernhard Fonds. Daarna om 12.15 uur zal uitgeverij Perio de door Richard Bos typografisch mooi verzorgde uitgave van het gedicht Nachtspraak presenteren.

Nieuw gedicht Dichter fan Fryslân

17/08/2019

Begin augustus stapte Amerika uit het INF-raketverdrag met Rusland. Daarmee lijkt de deur open gezet voor een nieuwe wapenwedloop. Niet alleen de grote wereldmachten spelen met vuur, dat doen ook de kleinere landen zoals Noord-Korea dat kernwapens tot haar beschikking heeft. Deze week mislukte bij de Witte Zee in Rusland een experiment met een nucleaire […]

Botsende tijden, verstoorde harmonie – Astrid Nobel in melklokaal

08/05/2019

In de sculpturen, installaties, tekeningen, foto’s en readymades van Astrid Nobel (1983) spelen tijd, natuur en geschiedenis een essentiële rol. Een belangrijk onderwerp in haar werk is het waddengebied, in het bijzonder Ameland waar ze opgroeide. Het vaak als idyllisch ervaren gebied wordt echter op allerlei manieren bedreigd. Zand, afkomstig van de Noordzeekust, is het […]

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân: ‘It fertrek’

03/05/2019

Halverwege april overleed Hessel Miedema, schrijver, dichter, kunsthistoricus en in het verleden conservator van Keramiekmuseum Princessehof. Miedema is de ‘vader’ van de naoorlogse poëzie in Friesland. Een gedicht als ‘stadich brekke de foarmen út ’e skyl’ (langzaam breken de vormen uit de schil) vormt een hoogtepunt in de Friese literatuur.

Hessel Miedema (1929-2019) – Baanbrekkende Fryske poëzy

26/04/2019

Hy is de fader fan de moderne nei-oarlochske Fryske poëzy, Hessel Miedema. De ferline wike ferstoarne dichter, keunsthistoarikus en âld-konservator fan Keramykmuseum Princessehof skreau ûnder mear ‘de greate wrakseling’ en ‘stadich brekke de foarmen út ’e skyl’, baanbrekkende poëzy, hichtepunten binnen de Fryske literatuer. In skôging by wize fan in memoriam.

28 mei: Optreden ‘Panorama Nederland’, Kanselarij Leeuwarden

11/04/2019

Dinsdag 28 mei treedt de Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga, op bij de opening van ‘Panorama Nederland’ in de Kanselerij in Leeuwarden.

14 april: Eeltsje Hettinga opent tentoonstelling galery melklokaal

11/04/2019

Opening solotentoonstelling ‘The ground from under my feet’ van Astrid Nobel (1983) in galerie melklokaal in Heerenveen door Dichter fan Fryslân, Eeltsje Hettinga.

Opnames BNN-VARA documentaire voordracht gedicht ‘Schip vogel land’

09/04/2019

Woensdag 10 april worden er opnames gemaakt van de voordracht van het gedicht ‘Schip vogel land’ (‘Skip fûgel lân’) voor een BNN-VARA documentaire.

Marko van der Wal winnaar vertaalwedstrijd Dichter van Fryslân

30/03/2019

Uit bijna 70 inzendingen koos de jury de vertaling van Marko van der Wal als beste Nederlandstalige vertaling van het gedicht ‘De redens fan it wurd’, geschreven door de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga.

Vertaalwedstrijd Dichter van Fryslân

30/03/2019

Uit bijna 70 inzendingen koos de jury de vertaling van Marko van der Wal als beste Nederlandstalige vertaling van het gedicht ‘De redens fan it wurd’, geschreven door de Dichter van Fryslân, Eeltsje Hettinga.