It fertrek‘.

" />

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân: ‘It fertrek’

03/05/2019

Halverwege april overleed Hessel Miedema, schrijver, dichter, kunsthistoricus en in het verleden conservator van Keramiekmuseum Princessehof. Miedema is de ‘vader’ van de naoorlogse poëzie in Friesland. Een gedicht als ‘stadich brekke de foarmen út ’e skyl’ (langzaam breken de vormen uit de schil) vormt een hoogtepunt in de Friese literatuur.

In 1964 zette hij echter radicaal een punt achter zijn schrijfcarrière in het Fries. Hij verhuisde naar Amsterdam waar hij als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde op het werk van de 16e-eeuwse schrijver en schilder Carel van Mander. Aan Friesland had hij geen boodschap meer. Volgens hem was de Friese literatuur een regionale en provincialistische aangelegenheid.

Over het Fries als taal zei hij, dat ‘het Fries meer een dialect is dan een taal.’ Het werd hem niet in dank afgenomen. De dialectisering van het Fries is ondertussen een meer dan actueel thema. Miedema sloot zijn laatste, in het Nederlands geschreven brief met het verzoek: ‘Noem mij niet meer.’ Het zou echter een goede zaak zijn de dichter, die tijdens zijn leven zeker de Gysbert Japicxpriis zou hebben verdiend, alsnog te eren met een bundel opstellen en essays over zijn kleine, maar belangrijke en invloedrijke oeuvre. Eeltsje Hettinga, Dichter van Friesland, schreef de I.M.-gedicht ‘It fertrek‘.

Nieuw gedicht Dichter van Fryslân

23/07/2024

De Dichter van Fryslân, Arjan Hut: “Zullen we er maar van uitgaan dat het nog altijd regent als dit gedicht verschijnt? Het weer kan ons naar binnen dwingen. Maar voor één is een venster een privacy-lek, voor de ander een ding om naar buiten te kijken.”

Martsje de Jong winnaar Fryske SLAM 2024!

28/06/2024

Martsje de Jong kreeg gisteravond in café De Gouden Leeuw in Tresoar de meeste publieksstemmen in de finale van de Fryske SLAM 2024. Daarmee werd ze de beste poëzieslammer van 2024. Sigrid Kingma werd tweede. De Fryske SLAM zorgde net als afgelopen jaar ook deze keer weer voor een record aantal bezoekers voor café De Gouden Leeuw; zo’n honderd man publiek was getuige van de voordrachtswedstrijd.