Schooloptreden

Dichter van Fryslân on tour langs middelbare scholen in Fryslân

Nodig de Dichter van Fryslân uit bij jullie op school!

Waarom kan literatuur en poëzie zo mooi zijn? De Dichter fan Fryslân, Nyk de Vries, geeft het antwoord in zijn literaire lesprogramma speciaal voor middelbare scholen: ‘Literatuur en poëzie gaat over jezelf, over je eigen leven. Over mensen van je eigen leeftijd, in dezelfde steden en dorpen, met dezelfde vragen en verlangens.’

Over

Toegankelijk en humoristisch literair schooloptreden.

De Dichter van Fryslân biedt drie verschillende lesprogramma’s over poëzie en literatuur voor de bovenbouw Havo/VWO-scholen in Fryslân. De lesprogramma’s zijn geschikt voor grotere en kleinere groepen en bestaan alle drie uit een optreden en les in één. De Dichter van Fryslân brengt op een toegankelijke en humoristische manier zijn (voor een groot deel eigen) verhaal. Een verhaal over zijn eigen middelbare schooljaren – als bouwvakkerszoon uit een gezin waar literatuur niet vanzelfsprekend was. Hij vertelt over zijn eigen plezier en onzekerheden in die tijd, over verliefd zijn, over het hebben van verwachtingen en vooral over hoe hij zelf in die jaren met het schrijven en de literatuur in aanraking kwam.

Het gaat over jezelf, over je eigen leven.

Door de grote rol van muziek en beeld zijn de lesprogramma’s aansprekend voor alle leerlingen. Nyk betrekt de leerlingen en gaat met ze in gesprek over wat hen bezighoudt en over hoe ze hun toekomst zien. Door het gebruiken van video’s met ondertiteling komt zowel de Nederlandse als de Friese taal aan bod. De Dichter van Fryslân brengt een avontuurlijke reis door de laatste middelbare schooljaren in drie verschillende lesprogramma’s.

Nodig de Dichter van Fryslân nu alvast uit voor het nieuwe schooljaar ’20-’21!

Nyk de Vries: Op het Lauwers College werd ik voor het eerst ec…

Nyk de Vries: Op het Lauwers College werd ik voor het eerst echt verliefd.(Nyk is schrijver van de bekroonde roman ‘Renger')http://finsteropfryslan.frl/geen-categorie/nyk-vries-5-op-lauwers-college-werd-eerst-echt-verliefd/Nyk de Vries Zeilsteen NL CSG Lauwers College

Geplaatst door Finster op Fryslân op Woensdag 14 juni 2017

Lesprogramma’s en lesmateriaal

Het schooloptreden van de Dichter van Fryslân is op drie manieren gratis te boeken:

  • Voor een grote groep (meerdere klassen tegelijk): 1 lesuur
  • Voor een kleine groep (een of hoogstens twee klassen): 1 – 2 lesuren
  • Op maat in overleg: tijd in overleg

De scholen krijgen ruimschoots van te voren lesmateriaal toegestuurd. Daarin zit onder andere een korte bloemlezing met het werk van de Dichter van Fryslân. Ook worden de leerlingen middels het lesmateriaal opgeroepen om alvast na te denken over de teksten en over hun eigen leven. De lesprogramma’s zijn speciaal geschreven voor de bovenbouw Havo/VWO-scholen in Fryslân. Natuurlijk kunnen ook andere klassen zich inschrijven voor een bezoek van de Dichter van Fryslân. Een aanpassing van het programma is in overleg ook mogelijk. Het lesprogramma en het lesmateriaal worden gratis aangeboden aan scholen die nu alvast boeken.

Aanmelden